La companyia Dei Furbi sota la direcció de Gemma Beltran, continua la recerca de llenguatge escènic poètic, líric i visual (sempre salpebrat amb bones dosis d’humor) amb una combinació de teatre i música a partir de la síntesi de les tres operes que van crear conjuntament Mozart i Da Ponte.
Una interpretació molt lliure de la trilogia més famosa en la història del gènere operístic: Les noces de Fígaro, Don Giovanni i Così fan tutte.
La companyia Dei Furbi sota la direcció de Gemma Beltran, continua la recerca de llenguatge escènic poètic, líric i visual (sempre salpebrat amb bones dosis d’humor) amb una combinació de teatre i música a partir de la síntesi de les tres operes que van crear conjuntament Mozart i Da Ponte.
Aquesta coneguda trilogia va ser produïda poc abans de la revolució francesa amb un mateix propòsit: fer una critica a la particular deshumanització que provoca l’ús i abús dels privilegis de l’aristocràcia. En el conjunt d’aquestes obres, els personatges femenins, son considerats com un objecte en el seu sentit més ampli: sexual, econòmic i jurídic.
La pràctica constant de cosificació del esser humà transforma als que ho infligeixen en objecte de si mateixos....
Al voltant de la narració d’aquesta atrevida proposta, giren uns personatges que s'agiten entre els extrems de la tragèdia i la comèdia. Des de una mirada lúdica i darrera una aparença bufa, travessen la trilogia representant l'atzarosa fragilitat de la condició humana.
Trilogia Mozart -Così fan dei Furbi, és el vuitè espectacle de la companyia que segueix fidel a l’elementalitat del carnaval, a l'encant i la bellesa dels seus simples mitjans humans i tècnics i, per sobre de tot, a la perspectiva que ofereix la pràctica teatral relacionada amb la tradició de l'actor com a centre, subjecte i objecte de l'acció dramàtica.
Sinopsi
Una galeria d’art es l’espai a on els joves personatges de l’opera de Così fan tutte es passegen feliçment tot admirant una peça d’art interactiva que recorda una faldilla gegant. Aquests joves enamorats es “trencaran” al caure en el parany que els prepara el propietari de la galeria Don Alfonso, posant de manifest la fragilitat de les seves relacions amoroses.
La narració continua a traves de l’obra interactiva que passa a ser habitada per l’opera de Don Giovanni. Com tothom sap, Don Giovanni fuig amb el seu criat després d’haver forçat a “Doña Anna” i assassinat al seu pare. Poc després apareixen “Doña Elvira, Masetto i Zerlina” que en un joc escènic ens portaran a un episodi de “teatre dins teatre”: quan haurien de ser les festes de prometatge dels camperols de l’opera de Don Giovanni, aquests camperols presenten com espectacle Les Noces de Figaro. El personatges de l’opera de Don Giovanni es presten a representar el personatge simètric quals correspon dins Les Noces de Figaro. Acabat l’espectacle els camperols tornaran al món de Don Giovanni.
Com diu la cançó final: qui la fa la paga i Don Giovanni acabarà engolit per l’infern, en un cant a la vida i a la llibertat.
Cosi fan tutte, estrenada el 26 de gener de 1790
Mozart va capgirar els prejudicis lúdics del llibret per desenvolupar, darrera la trivial aparença de l'òpera bufa, una amarga al·legoria sobre la relativitat universal dels sentiments.
Les noces de Fígaro, òpera estrenada el 1786. Les noces de Fígaro va ser el resultat de convertir en òpera la comèdia de Beaumarchais, una obra amb fama de revolucionària i subversiva.
Don Giovanni, estrenada el 1787 per encàrrec dels burgesos de Praga, amb el clar propòsit de fer una dura critica privilegis de l’aristocràcia.
Fitxa artística
Dramatúrgia i direcció Gemma Beltran
Arranjaments musicals Paco Viciana
Coaching de veus David Costa i Armando Grebol
Il·luminació David Bofarull
Espai escènic i vestuari Ramon Ivars i Gemma Beltran
Intèrprets Robert González, Marc Pujol, Queralt Albinyana, Anna Herebia i David Marcè
Intèrprets en alternança: Toni Vinyals i Albert Mora
Ajudant a la direcció Boris Daussà
Disseny de imatge Wave Cap
Fotografia Caroline Morel Fontaine
Realització vestuari Elisa Echegaray i Anna Chwaliszewska
Coordinació del projecte i de producció excecutiva Marta Riera i Maria G. Rovelló
Cap tècnic David Bofarull i Javier Muñoz
Producció Baubo SCCL
Amb la col·laboració de TEMPORADA ALTA, ATRIUM Viladecans, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i Institut Ramón Llull
Agraïments Associació d’Actors i Directors Professionals de Catalunya, Institut del Teatre de Barcelona,Teatral.net, Josep Maria Martí, Claudio Zulian, Alberto Fregenal, Mabel, Montse Guallar, Marta Figueras, Roger Julià, Dietrich Grosse, Oscar Merino i Michel Fessler.