Els Homes de Shakespeare

Els Homes de Shakespeare

Dossier ENG

Dossier CAT

Dossier ES

Fotografies

En una combinació de teatre de l'absurd i Shakespeare, tres personatges deixen endevinar, la relació entre les situacions pròpies dels clowns i la de l'home abandonat al seu destí. Una creació que pren forma, a través de fragments escollits de l'obra de Shakespeare, posats en acció; creant una tensió entre absurda i realista, còmica i profundament humana.

Guardonat amb el tercer premi a la millor direcció del XIII Certamen nacional para directoras de escena de Ciudad de Torrejón de Ardoz 2010

Hereva de la tradició irreverent i procaç de la comèdia, la companyia Dei Furbi aborda amb humor i ritme, la fràgil relació entre la realitat i la ficció, i com a rerefons, el segle XXI.

En una combinació de teatre de l'absurd i Shakespeare, tres personatges deixen endevinar, la relació entre les situacions pròpies dels clowns i la de l'home abandonat al seu destí. Una creació que pren forma, a través de fragments escollits de l'obra de Shakespeare, posats en acció; creant una tensió entre absurda i realista, còmica i profundament humana. Una peculiar visió, en la qual els intèrprets són homes que intercanvien el gènere,segons el personatge que representen; tal i com succeïa en els temps de Shakespeare, quan les dones tenien prohibit per llei pujar a un escenari.

L'espai es dibuixa amb les primeres paraules dels personatges que senyalen el final d'un camí, davant d'una via fèrria i lluny d'un quotidià perdut.
Sostenen un diàleg divertit i espontani, el provoquen; inventen les accions més absurdes a partir de fragments de l'obra de Shakespeare.
L'humor i el ritme els allunyen del seu destí immediat.
Els jocs i les accions que realitzen, davant del famós tema del theatrum mundi, són els propis de la comèdia, dels bufons-clowns, en un ventall de recursos actorals que van de l'esgrima al cant, acompanyats per la música dels violoncel·listes que s'incorporen a l'acció.

Obre l'acte únic el joc de les corones (barrets) arriba pur quan se les intercanvien mecànicament tots tres, tot jugant a ser els reis destronats o assassinats.
Apareixen els enamorats de Somni d'una nit d'estiu, les famílies enfrontades “Montagut i Capulet”. El Mercader de Venècia reclama justícia. Macbeth veu com es mou el bosc de Birmang. Apareix el mocador que Otel·lo va regalar a Desdèmona. Cantan el “Menú” de Titus. Caliban fa sentir la seva veu i Hamlet anuncia el final d'Elsinor mentre un duel d'esgrima evidencia que “la resta és silenci”.
 

Fitxa artística

 

Dramatúrgia, espai escènic i direcció Gemma Beltran
Intèrprets Òscar Bosch, Robert González, Marc Vilavella / Toni Vinyals (en alternança)
Violoncel·listes Nerea de Miguel, Sara Guri, Romain Boyer, Maria Bou (en alternança)
Il·luminador David Bofarull
Drmatúrgia, espai escènic i direcció Gemma Beltran
Vestuari Ramon Ivars
Realització vestuari Elisa Echegaray
Ajudant de vestuari Priscila Roca i Anna Ribera
Ajudant a la direcció Roger Julià
Assessor esgrima Pere Sais
Fotografies: Juan Carlos García
Cap tècnic: J.L. Gascón
Fragments, traducció Salvador Oliva
Músiques i cançons
Shakespeare Songs
How should I your true love know
Si Dolce è'l Tormento de Monteverdi
Contrapunto Bestiale de A. Banchieri
Menuetto i Mosquito Dance de Béla Bartok
Duo G-Dur de F. Couperin
Sonata in G-Dur, 2 de Domenico Gabrielli
Henri de Luciano Berio
Producció Baubo SCCL

Amb la col.laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya; ICIC Institut Català de les Indústries Cultural

Agraïments: Claudio Zulian, Ignasi Potrony / Lanonima Imperial, Jorge Bernardez, Josep Mª Marti, Montse Guallar, Alberto Fregenal, Chistian Atanasiu, Joan Sans, Teatral.net, l’Institut del Teatre de Barcelona, Elia Corral, Anna Sahun, Ester Cort, Eva Cutura, Sandra Monclus,Marc Vilavella, Santi Monreal, Dafnis Baduf, Laura Lopez, Anna Coll.