Crítica d'Oklahoma a Time Out per Santi Fondevila
Primera crítica de la temporada d'Oklahoma al teatre Akadèmia.
Oklahoma
La barreja de realitat i fantasia és un dels elements claus en la literatura de Frank Kafka. Situacions aparentment normals com la de Gregor a 'La metamorfosi', la de Josef K. a 'El procés' o la de Karl Rossman a 'Amerika', novel·la inconclusa i de les menys conegudes de l’autor txec, decidit aquest a incorporar-se al Gran Teatre Natural d’Oklahoma on tothom hi té un paper per fer de si mateix.
La recerca d’una feina, d’un paper, és justament el que guia els tres protagonistes d’aquesta dramatúrgia de Gemma Beltran que beu bàsicament dels textos de Kafka amb empelts de 'La vida es sueño', picades d’ullet a 'Alicía al país de les meravelles' i fins tot dels 'Sis personatges en cerca d'autor' de Luigi Pirandello.
El repte i també l’atreviment de Beltran ha estat traslladar aquest sentit tràgic de l’home confrontat a unes situacions que no pot comprendre al seu estil de teatre gestual i musical amb el qual ha aixecat espectacles tan reeixits com 'Scherzo', 'La flauta màgica' o 'Trilogia Mozart'. Un estil que entén l’escena com un pentagrama on es troben el text, la música i el gest composant una autèntica partitura, una sonata de textures contrastades. 'Oklahoma' conserva, a més, l’aire amable i joganer, l’esperit lúdic i l’humor de les anteriors composicions malgrat que en aquest cas ho contraposa amb les circumstàncies dels personatges, a qui ens presenta com a adorables pallassos de Beckett.
És un espectacle rodó sobre un enginyós espai escènic que concentra a la perfecció els mons literaris que nodreixen l’espectacle. Un joc magníficament jugat per Toni Viñals, Robert González i Anna Alborch amb total compenetració i una majúscula qualitat interpretativa en la veu, el text i el cant.
Primera crítica de la temporada de Oklahoma en el teatro Akadèmia.
Oklahoma
La mezcla de realidad y fantasía es uno de los elementos claves en la literatura de Frank Kafka. Situaciones aparentemente normales como la de Gregor en 'La metamorfosi', la de Josef K. en 'El proceso' o la de Karl Rossman en 'Amerika', novela inacabada y de las menos conocidas del autor checo, decidido éste a incorporarse al Gran Teatro Natural de Oklahoma donde todo el mundo tiene un papel para hacer de sí mismo.
La búsqueda de un trabajo, de un papel, es justamente lo que guía a los tres protagonistas de esta dramaturgia de Gemma Beltran que bebe básicamente de los textos de Kafka con injertos de 'La vida es sueño', guiños a 'Alicía en el país de las maravillas' e incluso de los 'Seis personajes en busca de autor' de Luigi Pirandello.
El reto y también el atrevimiento de Beltran ha sido trasladar este sentido trágico del hombre enfrentado a unas situaciones que no puede comprender a su estilo de teatro gestual y musical con el cual ha levantado espectáculos tan exitosos como 'Scherzo', 'La flauta mágica' o 'Trilogía Mozart'. Un estilo que entiende la escena como un pentagrama donde se encuentran el texto, la música y el gesto componiendo una auténtica partitura, una sonata de texturas contrastadas. 'Oklahoma' conserva, además, el aire amable y juguetón, el espíritu lúdico y el humor de las anteriores composiciones aunque en este caso lo contrapone con las circunstáncias de los personajes, a quien nos presenta como a adorables payasos de Beckett.
Es un espectáculo rwedondo sobre un ingenioso espacio escénico que concentra a la perfección los mundos literarios que nutren el espectáculo. Un juego magníficamente jugado por Toni Viñals, Robert González y Anna Alborch con total compenetración y una mayúscula calidad interpretativa en la voz, el texto y el canto.