Oklahoma

Dossier CAT

Dossier ES

Fotografies

Gemma Beltran / Dei Furbi- Oklahoma va ser estrenat el 19 de juliol al Teatre Lliure - Espai Lliure dins la programació del Grec Festival de Barcelona 2017 i Temporda a Barcelona, al Teatre Akadèmia del 20 de setembre al 15 d'octubre i a l'Escenari Brossa - La Seca- "El teatre del Born" del 16 desembre 2020 al 10 gener 2021.

 

La crítica ha dit (fragments):

‘Talent, enginy, virtuosisme dramatúrgic i actoral i autenticitat.' 'La companyia Dei Furbi ens regala, tot celebrant el seu quinzè aniversari, un espectacle insòlit i que toca la genialitat.

 ’Ferran Baile, RECOMANA 23/07/2017  

‘Un espectáculo tan inusual como inspirado que divierte a través de la reflexión escénica'. 'Un trabajo delicado y hábil y totalmente rotundo el éxito de inclusión multidisciplinar.’ 

Fernando Solla, EN PLATEA 21/07/2017

"Anna Alborch, Robert González i Toni Vinyals, fan un treball acuradíssim de cada moviment i so que fan tan corporalment com auditivament, sense deixar perdre cap detall." Espectáculosbcn.com

 

Oklahoma

 

Els mons de Kafka, de Lewis Carroll, del dramaturg Luigi Pirandello i Calderón inspiren aquesta creació escènica sobre el teatre i la vida. Parteix d'una obra inacabada de Kafka que es va publicar de manera pòstuma, Amèrica (o El desaparegut) on, a l'últim capítol, apareix El Gran Teatre d'Oklahoma.

 

Com el protagonista de la història de Kafka, els personatges del nou muntatge de la companyia Dei Furbi, tres actors en atur, llegeixen una oferta del Gran Teatre d’Oklahoma, on s’oferiex la contractació de qualsevol persona disposada a representar el paper de sí mateixa. Però, és possible fer teatre quan no cal interpretar? On és aleshores la frontera entre la vida i el teatre? Això és el que es pregunten els protagonistes de la nova obra de Gemma Beltran, que empelta en la història de Kafka altres creacions del mateix autor (El procés, El castell i La metamorfosi), referències a obres de Lewis Carroll (Alícia al país de les meravelles), de Pirandello (Sis personatges en cerca d'autor) així com La vida es sueño de Calderón.

 

Un seguit de músiques especialment arranjades per ser interpretades sense cap més instrument que la veu humana, i un muntatge escenogràfic volgudament auster, és tot el que necessiten els integrants de Dei Furbi per recrear la història d'un teatre que, de fet, és una al·legoria del món sencer, un gran escenari on tots som observats i tots hi estem exposats.

 

Algunes de les músiques i cançons que escoltarem a tres veus a capella:

“El vol del borinot” de Rimsky-Kórsakov
“La Cucaracha” anònim popular (versió cant gregorià i versió divertimento).
“Homenatge” a Janis Joplin.
“Soave sia il vento” de Mozart

 

Oklahoma és l'últim muntatge de Gemma Beltran i Dei Furbi, una companyia coneguda especialment per la posada en escena de La flauta màgica, versió a capella de l'òpera de Mozart, Premi Max de teatre musical l'any 2014. També han signat muntatges com Trilogia MozArt, on es combinava en una sola obra elements de tres òperes de Mozart (Les noces de Fígaro,Don Giovanni i Cosí fan tutte), el cabaret Asufre, Homes de Shakespeare, L'illa dels esclaus, Tocata i fuga, Divertimento o Scherzo.

 

L’equip Dei Furbi continua amb Oklahoma la recerca d’un llenguatge escènic poètic, líric i visual, amb certes traces d’humor.

 

Sempre mostrant un interès particular en els processos creatius, a partir de la perspectiva que ofereix la pràctica teatral relacionada amb la tradició de l'actor com a centre de l'acció dramàtica.”.

 

FITXA ARTÍSTICA

 

Direcció: Gemma Beltran
Dramatúrgia: Gemma Beltran, inspirada entextos de Kafka, Lewis Carroll, Pirandello i Calderón de la Barca
Intèrprets: Toni Viñals, Anna Alborch, *Marc Pujol i *Robert González (*en alternança) 
Arranjaments musicals: Paco Viciana
Espai escènic: Ramon Ivars i Gemma Beltran
Vestuari: Ramon Ivars i Gemma Beltran
Disseny d’il·luminació: David Bofarull
Fotografia: Sergi Garriga Riu
Ajudantia de direcció: Boris Daussà
Producció executiva: Marta Riera

 

Agraïments: Centre Cultural Cardedeu, Serveis tècnics A.R.A.so, Teatre Akademia, Maria G. Rovelló, Mercè Managuerra, Ramon Simó, Sergi Garriga Riu, Claudio Zulian, Jacobo Sucari, Josep Mª Martí, Montse Guallar, Alberto Fregenal, Mercè Peralta, Joan Colomer, Cia Mar Gómez i Veronica Pallini.

 

Oklahoma és una coproducció del Grec 2017 Festival de Barcelona, la Companyia Dei Furbi i el Teatro Libero de Palerm.

Amb la col·laboració de l'Institut Català de les Empreses Culturals del Departament de Cultura de la Generalitat. Companyia en residència al Teatre Akadèmia, Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i a L'Autentica.